'Aansturen en motiveren personeel is een vak' (2)

13-06-2017    10:08   |    Eric Flinterman

Een weblog van Eric Flinterman, sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs, exclusief geschreven voor SierteelNet en GroenteNet.

Verschillende aspecten zoals kosten, huisvesting, wetgeving en motivatie bepalen uw personeelsstrategie. Een goede personeelsstrategie gaat veel verder dan alleen het werk gedaan krijgen. Personeelsbeleid is een belangrijk onderdeel voor het bepalen van uw strategie. Ook uw afnemers hechten meer belang aan een goed personeelsbeleid. Financiers waarderen uw onderneming steeds meer op de kwaliteit van uw organisatie. Is de continuïteit geborgen of is deze vooral afhankelijk van u? Is er voldoende talent aanwezig?

Zelf mag ik met enige regelmaat een managementteam begeleiden op een tuinbouwbedrijf. Hierbij valt mij op dat de vaak dominante rol van de ondernemer het functioneren van personeel remt. Door een andere houding aan te nemen en niet te vertellen hoe het moet, maar te vragen naar bevindingen van uw personeel neemt de verantwoordelijkheid en prestatie van uw medewerkers enorm toe.

De motivatie en aansturing van uw personeel is cruciaal voor optimale prestaties. Tijdens organisatorische verbetertrajecten kom ik regelmatig tegen dat de ondernemer de leidinggevende veel stuurt en adviseert. Hierdoor neemt hij of zij niet de verantwoording die nodig en gewenst is. Door letterlijk met de leidinggevende mee te lopen, kan de manier van leidinggeven juist wel positief veranderen. De leidinggevende kan in minder tijd beter leidinggeven en ontwikkelt zich meer als coach. Er wordt meer verantwoording genomen en uiteindelijk gaat het personeel beter functioneren.

Goede huisvesting werkt motiverend. Een professionele aansturing heeft nog meer effect. Dit is te leren. Aansturen en motiveren van personeel is een vak. Net zoals telen of verkopen een vak is. Uw leidinggevenden kunnen getraind worden om uw personeelsstrategie goed tot z’n recht te laten komen. Hier zijn subsidiemogelijkheden voor beschikbaar, waaronder de subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid. Voorwaarde is wel dat er minimaal € 12.000 aan organisatieverbetering wordt besteed. 


Reacties (3)

Martine van der Meer 2 weeks ago

To lead the people, walk behind them....

Anneke Postma 2 weeks ago

Mooi verhaal Eric. Kleine toevoeging. Leiding geven is vooral leren reflecteren en durven feedback te vragen. Dit doe je door je eigen werkwijze, je eigen specifieke aanpak, je gedrag in je eigen bedrijf onder de loep te nemen, hierop te reflecteren en doordachte verbeteringen door te voeren. Het gaat om de vraag: Hoe stuur ik mezelf bij?
Reflectie en feedback zijn de krachtigste methodes voor leren, ook op het werk.

Peter Smulders 1 week ago

Uitspraak van Richard Branson: "Train je mensen zo goed dat ze weg kúnnen gaan; behandel ze echter zo goed dat ze bij je blijven"

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Delfland mag teeltwater zuiveren

Vooruitlopend op aanpassingen in de Waterschapswet mogen glastuinders en hoogheemraadschap van Delfland verder met de ontwikkeling en...

Emotiepilot start met Begonia

Welke bloemen wekken gevoelens op van liefde of geluk of blijdschap? Wanneer kan een boeket troostend werken of is het passend bij gevoelens...

Hollandbuy ook 'offline' in China

Internetwinkel Hollandbuy, die vorig jaar augustus van start is gegaan met de online verkoop van Nederlandse voedselproducten op het Alibaba...

'Waar ik blij van zou worden...' 29-06-2017    09:58
'Kier alleen onder voorwaarden' 29-06-2017    09:52
'Alle ramen dicht bij zware storm' 29-06-2017    09:51
Provincie sponsort Varend Corso 29-06-2017    09:50
Nieuwe groene pluizer Dekker 29-06-2017    09:43
Biobest doet overname in Mexico 29-06-2017    09:42
Summer School in Wageningen 29-06-2017    09:41
De kracht van groente belicht 29-06-2017    09:39
Economische missie naar Canada 28-06-2017    17:12
Bereid je voor op de Kennisbattle! 28-06-2017    10:06
  Ga naar het nieuwsarchief