Groot onderzoek voedselfraude

16-06-2017    09:27   |    Wageningen University & Research

Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020 programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’. Dit onderzoeksproject is één van ‘s werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit.

Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe, en kost niet-frauderende producenten wereldwijd $52 miljard per jaar. Enkele voorbeelden van voedselfraude zijn het paardenvlees schandaal in 2013 en de affaire “gutter oil’ dat in 2014 in China afspeelde.
Voedselfraude reduceren

Om voedselfraude te reduceren en de voedselveiligheid te vergroten is een internationale aanpak nodig. Het EU-China-Safe project gaat hieraan bijdragen door het verbeteren van wetgeving en inspecties, en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen beide continenten. “Door de inzet van moderne technologie, inclusief een virtueel laboratorium, wordt een unieke mogelijkheid gecreëerd om best practices te demonstreren en te delen”, zegt Professor Van Ruth van Wageningen University & Research en coördinator van het deelproject voedselauthenticiteit. Daarnaast zal door middel van innovatieve technologieën de detectie van voedselfraude worden verbeterd, en leiden tot grotere herleidbaarheid van producten en transparantie in de mondiale voedselketen.
Voedselauthenticiteit

Het deelproject voedselauthenticiteit, dat onder leiding van Wageningen University & Research wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van voedselfraude en welke factoren daarbij een rol spelen. Anderzijds worden nieuwe fraudedetectiemethoden ontwikkeld en gedeeld met de deelnemende organisaties aan het project. In beide gevallen wordt het onderzoek gericht op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.
Onderzoeksproject

Het consortium, bestaande uit 33 partners vanuit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksorganisaties en overheden, wordt aan Europese zijde geleid door Queen’s University in Noord-Ierland (Prof. Elliot) en aan Chinese zijde door het China National Center for Food Safety Risk Assessment (Prof. Wu).


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Delfland mag teeltwater zuiveren

Vooruitlopend op aanpassingen in de Waterschapswet mogen glastuinders en hoogheemraadschap van Delfland verder met de ontwikkeling en...

Emotiepilot start met Begonia

Welke bloemen wekken gevoelens op van liefde of geluk of blijdschap? Wanneer kan een boeket troostend werken of is het passend bij gevoelens...

Hollandbuy ook 'offline' in China

Internetwinkel Hollandbuy, die vorig jaar augustus van start is gegaan met de online verkoop van Nederlandse voedselproducten op het Alibaba...

'Waar ik blij van zou worden...' 29-06-2017    09:58
'Kier alleen onder voorwaarden' 29-06-2017    09:52
'Alle ramen dicht bij zware storm' 29-06-2017    09:51
Provincie sponsort Varend Corso 29-06-2017    09:50
Nieuwe groene pluizer Dekker 29-06-2017    09:43
Biobest doet overname in Mexico 29-06-2017    09:42
Summer School in Wageningen 29-06-2017    09:41
De kracht van groente belicht 29-06-2017    09:39
Economische missie naar Canada 28-06-2017    17:12
Bereid je voor op de Kennisbattle! 28-06-2017    10:06
  Ga naar het nieuwsarchief