'Iedere medewerker directeur'

08-06-2017    09:56   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders. Hij is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar tuinbouwondernemers bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

“Wat is dát voor een titel?” hoor ik je denken. “Is die Smulders nu écht van het padje af?”. Ach, misschien wel. Maar de aanleiding van mijn blog heeft twee oorzaken. Oorzaak één is dat een van mijn klanten mij in paniek opbelt omdat, ná zijn teeltman Klaas, óók een van zijn talentvolle arbeidsmanagers, Robin, ergens anders gaat werken. Twee van zijn beste mensen in twee weken tijd weg! 

Oorzaak twee: een érg interessant bezoek met een aantal tuinbouwbedrijfsleiders aan een bedrijf dat het 'lean werken' volledig heeft doorgevoerd. En deze laatste ervaring wil ik u niet onthouden. 

Dit bedrijf werd geconfronteerd met een groot verloop van goed technisch personeel. In hun branche speelt dit probleem namelijk al langer. Het bedrijf werd óók geconfronteerd met efficiëntieproblemen. Geldverlies omdat productieprocessen onnodig inefficiënt waren.

Het Lean principe gaat uit van drie belangrijke basisregels:

1. bekijk je processen kritisch op inefficiëntie

2. elimineer verspillingen

3. zet de mens centraal.

Dat laatste element, zet de mens centraal, is cruciaal. Het bedrijf nam rigoureuze maatregelen. De functie van planner werd uit de organisatie geschrapt. De medewerkers werden verantwoordelijk voor hun gezamenlijke planning. Elk project, in gang gezet door een accountmanager, wordt nu uitgevoerd door een team van techneuten dat onderling het werk regelt. Eigenlijk is deze organisatie op zijn kop gezet. De medewerkers regelen zélf hun projecten en de planning daarvan. De directie faciliteert, ondersteunt en springt bij als het nodig is. Maximale verantwoordelijkheid voor elke medewerker om zijn/haar resultaat te halen.

Het gevolg: Minder verloop en gelukkige medewerkers, die eerder afgeremd dan gestimuleerd moeten worden. Het bedrijf is nu zó aantrekkelijk geworden om voor te werken dat goede, ervaren mensen spontaan solliciteren.

De conclusie van dit verhaal:  creëer een uitstekend werkklimaat voor je leidinggevend kader door méér verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen en door een positieve werksfeer. Investeer in je mensen. Faciliteer ze optimaal zodat ze maximaal kunnen presteren. Bedenk: alles wat aandacht krijgt groeit. Kortom: maak ze directeur!

PS: Is het je opgevallen?  Ik heb nergens in deze blog gesproken over geld of hogere salarissen. Iets om over na te denken......

Succes!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lucas Vos verlaat FloraHolland

Lucas Vos kiest ervoor zijn functie als CEO van Royal FloraHolland te beëindigen. De raad van commissarissen van Royal FloraHolland is...

Stal planten in winter bij Wijnen

Sinds deze maand kunnen particulieren en bedrijven met hun niet winterharde kuipplanten terecht bij perkplantenkwekerij Wijnen in Someren....

Hoe werkt de tuinbouw in 2027?

Het symposium dat MVO Westland op donderdag 2 november organiseert onder de titel: ‘Het personeel van morgen; hoe wérkt het in 2027?’ staat...

Tulpenspecialist lid van Decorum 20-10-2017    10:07
'Gedraag je niet als melkkoe!' 20-10-2017    10:00
DAFW overtreft verwachtingen 20-10-2017    09:57
Logistieke chaos door Brexit 20-10-2017    09:55
'Biobest moet blijven investeren' 20-10-2017    09:41
Waterzuivering centraal in Venray 20-10-2017    09:40
Eigen blad Benefits of Nature 20-10-2017    09:35
Drie keer zoveel omzet in bio 20-10-2017    09:23
WUR-studenten duiken in bier 20-10-2017    09:00
#Lievelingsbloem weer van start 19-10-2017    10:30
  Ga naar het nieuwsarchief