'Meststoffen van Yara veiliger'

16-06-2017    09:47   |    Ellis Langen

"Ik vind het heel prettig dat Yara samengestelde vloeibare meststoffen produceert en levert. Hierdoor zijn hun meststoffenpakketten veiliger dan die van een andere leverancier”, zo zegt rozenkweker Joop van den Nouweland van Marjoland in Waddinxveen. De samengestelde meststoffen zijn immers minder zuur of basisch dan enkelvoudige meststoffen. “En ook al komt er nooit iemand in aanraking met deze meststoffen, dat is gewoon een heel veilig idee.”

Van den Nouweland neemt al jaren het Substrafeedpakket C1 via Horticoop van Yara af. Al sinds de meststoffenleverancier met vloeibare meststoffen begon, is hij er klant. Er zijn wel eens andere leveranciers die bij hem meststoffen willen leveren, maar die geven volgens hem vaak niet dezelfde flexibiliteit met het maken van recepten. “En prijs- kwaliteitverhouding blijft natuurlijk ook belangrijk.”

‘Niets lozen is voor mij belangrijk’
“We hebben altijd al met samengestelde vloeibare meststoffen gewerkt omdat wij het belangrijk vinden dat de meststoffen die we toedienen zo schoon mogelijk zijn.” Want alleen dan kan de kweker zo veel mogelijk recirculeren. Van den Nouweland daarover: “De afgelopen tien jaar heb ik niets meer geloosd. Dat is voor mij erg belangrijk. Dat ik niet hoef te lozen, komt omdat de meststoffen zo schoon zijn en de plant opneemt wat ie op moet nemen. Dat de meststoffen zo zuiver zijn, dat is de veiligheid die ik zoek bij Substrafeed.”

Chauffeurs met hart voor de zaak
Ook de zekerheid dat de rozenkweker nooit zonder meststoffen zit, is hem heel wat waard. En ook al komt dat grotendeels door het Telemetrie-systeem waarmee Yara werkt, ook betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de chauffeurs van de tankwagens spelen daarin volgens Van den Nouweland een voorname rol. “Veilig en netjes werken, moet net als in de fabriek van Yara ook op mijn bedrijf gebeuren. De chauffeurs werken gewoon heel netjes. Er is nog nooit een tank overgelopen.” De chauffeurs hebben ook hart voor de zaak, vindt hij. “Zij zijn het wel die op zaterdagmiddag  nog staan te lossen terwijl iedereen al weekend heeft.” Het is vooral de zekerheid dat alles er altijd en op tijd is, wat de rozenkweker tevreden stemt. Zo  één keer in de week worden op zijn bedrijf de meststoffen aangevuld.

Jaarlijks overlegmoment
Elk jaar spreekt de rozenkweker met een adviseur van Yara af om zaken door te spreken en zo helemaal up to date te blijven. Ze bespreken dan eventuele nieuwe producten van Yara en of Van den Nouweland daar iets mee kan. “Ook worden dan de softwareprogramma’s waarmee wij de bemesting berekenen nagekeken en eventueel aangepast.” Zo’n bezoek van een adviseur vindt de kweker ook prettig om omdat er overleg kan plaatsvinden over praktische zaken. “Vaak zijn dat geen spectaculaire dingen, maar het is gewoon verstandig met regelmaat zo’n overlegmoment te hebben. Inzichten veranderen soms. Daarom vind ik het belangrijk zo’n adviesgesprek jaarlijks te hebben.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lucas Vos verlaat FloraHolland

Lucas Vos kiest ervoor zijn functie als CEO van Royal FloraHolland te beëindigen. De raad van commissarissen van Royal FloraHolland is...

Stal planten in winter bij Wijnen

Sinds deze maand kunnen particulieren en bedrijven met hun niet winterharde kuipplanten terecht bij perkplantenkwekerij Wijnen in Someren....

Hoe werkt de tuinbouw in 2027?

Het symposium dat MVO Westland op donderdag 2 november organiseert onder de titel: ‘Het personeel van morgen; hoe wérkt het in 2027?’ staat...

Tulpenspecialist lid van Decorum 20-10-2017    10:07
'Gedraag je niet als melkkoe!' 20-10-2017    10:00
DAFW overtreft verwachtingen 20-10-2017    09:57
Logistieke chaos door Brexit 20-10-2017    09:55
'Biobest moet blijven investeren' 20-10-2017    09:41
Waterzuivering centraal in Venray 20-10-2017    09:40
Eigen blad Benefits of Nature 20-10-2017    09:35
Drie keer zoveel omzet in bio 20-10-2017    09:23
WUR-studenten duiken in bier 20-10-2017    09:00
#Lievelingsbloem weer van start 19-10-2017    10:30
  Ga naar het nieuwsarchief