Minder derving dankzij agf-mist

16-06-2017    10:23   |    Distrifood

Supermarkten kunnen de derving op groente en fruit met wel 25 procent terugdringen en daardoor duizenden euro’s per jaar besparen door ze te bevochtigen met mist. Dit blijkt uit een onderzoek bij onder meer Plus Van Gurp in Roosendaal, meldt Distrifood.

Het toepassen van mist boven het groente- en fruitschap levert ondernemer Pieter-Jan van Gurp in Roosendaal circa €16.000 per jaar op. Dit blijkt uit een rekensom in een rapport van het Fresh Demo-project waarin is onderzocht in hoeverre bevochtiging met mist de derving in groente en fruit tegengaat. Bovendien krijgen klanten kwalitatief betere producten die gezonder en langer houdbaar zijn.
Derving 25 procent minder

De agf-omzet en derving in Plus Van Gurp is in het kader van het project door de Deense universiteit DTU gedurende vier jaar gemeten. Gedurende een jaar zonder bevochtiging met mist en gedurende drie jaar met bevochtiging. In de drie jaar met bevochtiging nam de hoeveelheid weggegooide groente en fruit met 25 procent af. Bovendien steeg de omzet, werd de energierekening lager en werd op arbeid bespaard .

Het onderzoek was onderdeel van een groter project door universiteit DTU, enkele supermarkten en Contronics Engineering, de leverancier van de mistapparatuur waarmee de groente is bevochtigd.  Het effect van bevochtiging met mist is in de hele keten is gemeten. Vanaf de oogst tot aan het moment van verkoop was de groente en fruit gehuld in een mistdeken. Het effect van de mist is onderzocht op aardbeien (uit Spanje), asperges (uit Noord-Duitsland) , nectarines en perziken (Midden-Italië), druiven (Zuid-Italië) en bloemkool en krulandijvie (Spanje) die naar Bremerhaven of naar Plus van Gurp zijn vervoerd.
Agf dagen langer houdbaar door mist

De resultaten waren volgens de onderzoekers significant. Zo leken aardbeien na drie dagen bij aankomst in Bremerhaven nog vers geplukt. Terwijl de aardbeien uit het parallelle reguliere drie dagen durende transport al bijna niet meer verkoopbaar waren. Bij de aardbeien was het gewichtsverlies 70 procent minder en bij asperges, perziken, nectarines en krulandijvie bedroeg dit nog altijd 50 procent. ook bananen profiteren flink. Bovendien verhoogde het gebruik van mist in de hele keten de houdbaarheid van de producten met 10 tot 25 procent, ofwel twee tot vijf dagen.

DTU, de technische universiteit van Denemarken concludeert uit het onderzoek  dat bevochtiging in de hele keten een flinke milieuwinst oplevert. Al een minimale afname van de derving in de hele keten, waar nu circa 40 procent van alle geteelde groente en fruit verloren gaat,  weegt op tegen de milieu-impact van apparatuur en water.

Bekijk op de website van Distrifood een timelapse van de achteruitgang van agf


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Delfland mag teeltwater zuiveren

Vooruitlopend op aanpassingen in de Waterschapswet mogen glastuinders en hoogheemraadschap van Delfland verder met de ontwikkeling en...

Emotiepilot start met Begonia

Welke bloemen wekken gevoelens op van liefde of geluk of blijdschap? Wanneer kan een boeket troostend werken of is het passend bij gevoelens...

Hollandbuy ook 'offline' in China

Internetwinkel Hollandbuy, die vorig jaar augustus van start is gegaan met de online verkoop van Nederlandse voedselproducten op het Alibaba...

'Waar ik blij van zou worden...' 29-06-2017    09:58
'Kier alleen onder voorwaarden' 29-06-2017    09:52
'Alle ramen dicht bij zware storm' 29-06-2017    09:51
Provincie sponsort Varend Corso 29-06-2017    09:50
Nieuwe groene pluizer Dekker 29-06-2017    09:43
Biobest doet overname in Mexico 29-06-2017    09:42
Summer School in Wageningen 29-06-2017    09:41
De kracht van groente belicht 29-06-2017    09:39
Economische missie naar Canada 28-06-2017    17:12
Bereid je voor op de Kennisbattle! 28-06-2017    10:06
  Ga naar het nieuwsarchief