Personalised food op kaart gezet

12-10-2017    07:41   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Tijdens de Dutch Agri Food week wordt vandaag en volgende week dinsdag 'personalised food' oftewel persoonlijke voeding flink op de kaart gezet.

Het belang van ‘voedsel op maat’, blijkt uit verschillende events tijdens Dutch Agri Food Week. Vandaag zijn er de bijeenkomsten Personalised Food, Nutrition & Data in Klarenbeek en op de Food Valley Summit komt Personalised Nutrition aan de orde tijdens Food for the Elderly in Ede. Volgend week dinsdag is er een Masterclass in Alkmaar die gaat over interventie gezonde voeding in gesloten settings. 

Tijdens de openingen van de Dutch Agri Food Week op 9 oktober onderstreepte huisarts Tamara de Weijer al het belang van gezonde voeding: “Het merendeel van mijn patiënten heeft klachten die leefstijl- en voeding gerelateerd zijn en niet persé direct opgelost hoeven te worden met medicijnen.” Martijn Rol sectorspecialist Food van de Rabobank stelde dat: 'personalised food de grootste game changer van de komende tijd zal zijn'. Ook werd duidelijk dat het gebruik van betrouwbare, slimme software onmisbaar is bij het oplossen van uitdagingen bij persoonlijke voedselvraagstukken. Nutriprofiel, onderstreepte dat door op 9 oktober aan de bezoekers van de Grootste Groentekraam in Utrecht 'De Eetscore'te zien, een hulpmiddel om betrouwbaar inzicht te krijgen in de kwaliteit van voedingspatronen.

Ontologie WUR beste
Bij persoonlijke voeding gaat het bijvoorbeeld om apps met recepten op maat tot systemen om de houdbaarheid van verse groente en fruit te voorspellen. Deze zaken werken echter alleen als computers raad weten met de achterliggende data. Ontology of Measurements van Wageningen Food & Biobased Research is hier wereldwijd het beste in. De Wageningse OM-ontologie is onderdeel van slimme software die recepten bijvoorbeeld kan aanpassen aan iemands persoonlijke wensen, of vertalen vanuit het Engels naar het Nederlands - inclusief omrekenen van ounces en andere termen uit de Engelse keuken naar grammen.

De ontologie, als open source beschikbaar, is onmisbaar bij het maken van berekeningen en doen van voorspellingen op basis van data, vaak afkomstig uit een combinatie van bronnen. ”Een ontologie is de eerste stap richting ontsluiting van data. Maar ontsluiten heeft alleen zin als de kennis die nodig is om met de data goede beslissingen te nemen gemodelleerd wordt”, zegt Jan Top, senior onderzoeker Food Informatics bij Wageningen Food & Biobased Research. “We hebben in onze ontologie veel verschillende concepten en relaties ingebouwd. Dat maakt haar geschikt voor uiteenlopende toepassingen binnen en buiten de agrifood.” 

Bekijk hier een filmpje over ontologie. (engelstalig)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lucas Vos verlaat FloraHolland

Lucas Vos kiest ervoor zijn functie als CEO van Royal FloraHolland te beëindigen. De raad van commissarissen van Royal FloraHolland is...

Stal planten in winter bij Wijnen

Sinds deze maand kunnen particulieren en bedrijven met hun niet winterharde kuipplanten terecht bij perkplantenkwekerij Wijnen in Someren....

Hoe werkt de tuinbouw in 2027?

Het symposium dat MVO Westland op donderdag 2 november organiseert onder de titel: ‘Het personeel van morgen; hoe wérkt het in 2027?’ staat...

Tulpenspecialist lid van Decorum 20-10-2017    10:07
'Gedraag je niet als melkkoe!' 20-10-2017    10:00
DAFW overtreft verwachtingen 20-10-2017    09:57
Logistieke chaos door Brexit 20-10-2017    09:55
'Biobest moet blijven investeren' 20-10-2017    09:41
Waterzuivering centraal in Venray 20-10-2017    09:40
Eigen blad Benefits of Nature 20-10-2017    09:35
Drie keer zoveel omzet in bio 20-10-2017    09:23
WUR-studenten duiken in bier 20-10-2017    09:00
#Lievelingsbloem weer van start 19-10-2017    10:30
  Ga naar het nieuwsarchief