'Van dooddoener naar info' (2)

20-07-2017    09:53   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Peter Smulders. Hij is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Hoe gaat het? “Goed!” En dan een oorverdovende stilte. Wat valt er nog te zeggen? Wat hébben we aan deze vraag? Helemaal niks, nada, nul! Want je wéét dat je gesprekspartner in 99 van de 100 gevallen “goed” zal zeggen. En in dat éne geval dat overblijft zegt hij iets van “bèèèèèst”.

Ooit hebben jullie allemaal wel eens geleerd van “open” en “gesloten” vragen. Die laatste vragen zijn vragen waarop je gesprekspartner “ja” “nee” op kan antwoorden. Meestal geven die vragen weinig informatie. De “open” vragen nodigen je gesprekspartner uit om te vertellen. Om jou informatie te verstrekken. Ze beginnen met “Hoe”, “Wie”, “Wat”, “Waarom”, “Wanneer”, “Waarvoor” “Welke”, “Waar”, “Hoelang”.  De 7W vragen (en 2 H’s). Dus…… als je informatie wilt terugkrijgen in een gesprek met je medewerker, collega of je partner stel je dus open vragen. Denk onder andere maar eens aan sollicitatiegesprekken of functioneringsgesprekken. Probeer het maar eens.

Probeer zéker “de overdonderingstechniek”. Dit is een leuke. Dit is de ultieme vorm van open vragen stellen. Door je gesprekspartner écht uit de tent te lokken. Je hebt meteen een enorme stapel gespreksstof. Bijvoorbeeld voor een functionerings- of sollicitatiegesprek:
• “Als je het hier voor het zeggen had, wat zou je dan als eerste veranderen?”
• “Hoe denk je dat anderen je zien als ze jou voor het eerst ontmoeten?”
• “Wat is je mooiste droom?”
• “Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit?”
• “Welke eigenschap waardeer je het meest in iemand?” “En waarom?”
• “Welke eigenschap waardeer je het meest in jezelf?” “En waarom?”
• “Wat zou je het eerste beetpakken om nóg betere te presteren? ”

Probeer het maar eens uit. Niet alleen in officiële gesprekken maar ook onder een bakkie. Of met je partner. Het werkt!

PS: Voor de oplettende lezer: “Hoe is het?” begint met “hoe” en is dus formeel inderdaad een open vraag. Het is in onze cultuur echter een vraag geworden die zo gesloten is als een deur. Een dooddoener. Nooit meer gebruiken dus. Tenzij je erop doorvraagt met een open vraag. Bijvoorbeeld “Je zegt goed, maar wat gaat er zoal goed?” of “waarom gaat het goed?”. Succes!    


Reacties (2)

Martine van der Meer at 20.07.2017

'Hoe gaat het?' is meer een beleefdheidsvraag geworden..... De steller van de vraag, verwacht meestal ook een kort antwoord ;-) Ik stel de vraag meestal als opening om een gesprek te beginnen, zoals je al aangeeft.
In een aantal situaties, als je bijvoorbeeld in de supermarkt bent, is het doel zeker niet om een heel levensverhaal aan te horen als je voor een pak melk komt, ha, ha! Tactisch gebruik is vereist.......

Peter Smulders at 21.07.2017

Ha Martine. ": tactisch gebruik is vereist....."schrijf je. Ik hoop dat ik duidelijk heb gemaakt dat informatie vergaren in een gesprek juist erg veel tactiek vereist. Maar dat, mits goed toegepast, je dan veel informatie kunt krijgen waarmee je verder kunt.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Gedoogbeleid buisrailwagens'

LTO Glaskracht Nederland wil gedoogbeleid voor de gas-remfunctie van buisrailwagens. Van de inspectie mag het automatisch rijden niet meer,...

Wordt eHighway de toekomst?

Een snelweg met een bovenleiding, hoe mooi is dat? Heel mooi, aldus de Duitse staat Hesse. Daar gaat Siemens een eHighway openen van tien...

'Hoe helpen supermarkten telers?'

Greenpeace vraagt zeven supermarktketens in een brief hoe zij concreet boeren en tuinders steunen bij de verduurzaming van hun productie....

Mexico bespaart met NL techniek 22-08-2017    09:53
Nederlands voertaal foodcongres 22-08-2017    09:50
Aftellen tot IFTF in Vijfhuizen... 22-08-2017    09:45
Verdwijnen plantenklok op tv 22-08-2017    09:08
Bekijk tomatenrassen Syngenta 22-08-2017    08:59
Herregistratiebeoordeling beperkt 22-08-2017    08:50
Webshop voor Van der Waay 22-08-2017    08:49
Onterechte boetes voor truckers 22-08-2017    07:56
'Blijvend effect schoolfruitproject' 21-08-2017    09:58
Virus moet gewas juist helpen 21-08-2017    09:53
  Ga naar het nieuwsarchief